viernes, 26 de junio de 2009

L'estat del món


L’estat del món 2009

Fa quinze dies, en motiu del dia mundial del mediambient, varem publicar un article sobre la Carta de la Terra. Aquell mateix dia es va estrenar a nivell mundial la pel·lícula Home, un documental sobre la bellesa i a la vegada el fràgil equilibri del nostre planeta (es pot descarregar lliurement per internet). Aquell mateix dia es va presentar en català, l’ informe anual del Word Watch institute, L’estat del món 2009. Una traducció que ha estat possible gràcies a la col·laboració d’Unescocat. Hi ha una paraula que es desprèn d’aquest informe,i és el que m’agradaria transmetre en aquest petit article d’opinió. La paraula clau es “Esperança”. Ens queden deu anys per fer les coses correctament. Hi ha senyals positives que ens fan pensar que podríem tenir cura del nostre planeta i que els nostres descendents hi podrien viure en pau. Si fem el que cal en les properes dècades, nomes s’hauran de fer algunes adaptacions-migracions en poblacions de la costa, i els danys no seran greus. A Catalunya som líders referents en energies renovables. A l’informe es destaca que l’ecologia no es pot desvincular de la justícia social. Però el model energètic actual fa que l’energia sigui un bé de mercat que enriqueix a alguns, no és un model just. S’hauria de potenciar la microgeneració i la producció pública d’energia. Per altra banda hem de fer profunds canvis d’hàbits quotidians a nivell individual. Per exemple, el consum de carn produeix una cinquena part de les emissions que estan destruint la nostra casa i la salut. Els nostres avis menjaven carn una o dues vegades per setmana, la societat occidental emmalalteix per gula (colesterol, atacs de cor, diabetis…), ja que es consumeix carn unes deu vegades per setmana. La producció de cada quilo de carn ens costa 16.000 litres d’aigua, la dutxa d’un any. Per altra banda moren 25.000 persones cada dia principalment per desnutrició i falta d’aigua.

Hi ha alternatives, primer el canvi personal (el dejuni, la moderació, la consciència en nos-altres i en el que mengem), i la consciència de l’acte de responsabilitat del que comprem. La producció ecològica redueix considerablement la petjada ecològica dels aliments consumits, i el comerç just reparteix de forma equitativa els beneficis (sense explotació infantil ni injustícies laborals). Hem de deixar de consumir el món ara, pels nostres fills, estem a temps, nomes depèn de nosaltres.

(Escrit per Daniel Turon)
Article publicat al diari provincial: la Veu de l'ebre

3 comentarios:

marta dijo...

Hola Dani! gràcies.
on es pot aconseguir o descarregar l'informe?

intercanviemlebre dijo...
Este comentario ha sido eliminado por el autor.
josep dijo...

Felicitats per l'article Dani!!

Quan vaig veure Home, vaig flipar perquè crec que després de les contundents denúncies, posa l'esperança en insuficients canvis que s'han anat desenvolupant... Per mi no anem pel bon camí, ni molt menys.
Però, a més, recentment, arran d'altres documents, dubto de les causes a les quals s'atribueix el desastre que es veu vindre. I si errem en les causes, errarem en les solucions!!! I si el canvi climàtic no fos per l'activitat humana? Amb quines proves es defensa aquesta idea? Quins beneficis aporta a la part rica i poderosa d'aquest mon aquesta visió i no una altra? Potser així no cal parlar de pobresa engendrada en la creació de la riquesa d'unas quants, ni de d'esgotament de recursos per fer-la possible i cada vegada més gran, ni de l'enverinament del medi ambient que suposa tota aquesta activitat... i alhora tenim als defensors del planeta ocupats en una lluita que no és del tot molesta per a l'status quo... i poden segur pel mateix camí, maquillant-lo una mica.
Recomano aquest document, interessant per aprofundir en el debat: http://www.tu.tv/videos/el-gran-timo-del-calientamiento-global_2

No comparteixo les propostes del document que us proposo, però si els arguments contra la idea de canvi climàtic que majoritàriaent s'ha acceptat, però això és el debat, no? Mireu-lo i en parlem.

Salut i accions!!

chambao

Libro de visitas: deja tu huella


View My Stats